COMPATRIOT AKU

Wednesday, January 16, 2013

Satu Bungkusan Pembangkit Senyum

"Assalamualaikum. Ini Cik Naim ka ni?"

"Ya saya. Siapa ni?"

"Saya dari pos laju. Nak hantaq barang ni. Rumah cik kat Pokok Ketapang ka? Pokok Ketapang ni kat mana ah?"

"Pokok Ketapang? Pokok Tampang kot cik. Kampung Pokok Tampang."

"Oooo ok, ok. Rumah cik kat mana? Saya dari pekan Tasek Gelugor."

"Ok cik masuk simpang tiga depan balai polis tu, cik jalan terus. Sampai jumpa gelanggang futsal sebelah kiri, depan sikit cik nampak bus stop kan? Depan bus stop sebelah kanan jalan tu la rumah saya."

"Orait. Terima kasih. Satgi saya mai hantaq. Assalamualaikum."


Aku jawab salam perlahan, sambil benak bergetar getar memikirkan bentuk delivery apakah yang pos laju akan hantar. Dari siapa sebenarnya bungkusan ini?


Sesampai di rumah petangnya, pintu bilik kuterjah. Di atas katil, terdapat bungkusan bersaiz kecil, berbungkus kertas minyak. Kertas pembalutnya aku koyak, menampakkan isi dalamnya yang berlatar putih. Oh. Sejenis coklat rupanya. Coklat putih, strawberry almond ─ spesis coklatnya. Di sebelah atas kotak, terlekap sekeping kertas warna merah jambu dengan goresan nota "happy new year" dan secubit pesan buat orang yang semakin tua.

Aku senyum. Sambil liang-liang tubuh menghambur hormon-hormon ceria.

Di kala diri sendiri makan hati, tetiba dapat coklat free.

Buat pemilik tweethandle @_anithsa, terima kasih atas pemberian anda. Di kala dunia siber sibuk memangkah-maki BBNU (tak faham? Google maksudnya) bernama Shasha Mendoza (tak kenal? Google sekali namanya), sememangnya masih ada Shasha yang berpekerti pemurah dan tenang jiwa.

Selamat tahun baru juga untuk anda. Jangan sedih, jangan kecewa. Tahun ini dapatkan lesen kereta, brader mamak yang kacak gila dan makan kambing sepuas-puasnya, ya?


Nampak tu? POKOK KETAPANG. ya Pokok Ketapang.

Gelak-gelak aku dengan nama kampung aku yang Anith hentam ni.
No wonder abang Pos Laju blur tadi.



5 comments:

onie said...

pehhhhhhhhhhhhhhhhhh,i pong dapat gokkkkkkkkkk :P

MR & MRS MAKMUM said...

mai ckit

kiera'sakura said...

nasib brader pos laju rajin jugak call ampa. buatnya dia buat xrajin. makanya bungkusan tue patah balik la ke tuan dia kihkihkih

Ana Miyuki said...

besnya dpt coklattty

anith chan said...

wish anith utk abg tahun nie.

selamat tahun baru, semoga abg bahagia with ur new life soon.. take
a good care of ur self. hahaha..

nanti bg alamat. boleh kirim mende lg. :P