COMPATRIOT AKU

Friday, July 30, 2010

Nokia Symbian^4 OS terbaru

"I love phones... I love techno thingy... it can make me smile sometimes.."

Ramai yang tahu Nokia buat handset yang bagus. Tapi, antaramuka (atau OS/Operating System) handset diorang quite dull dan boring kan? Tengok saja OS Symbian yang Nokia hasilkan (Symbian S60 3rd Edition untuk handset biasa, S60 5th Edition khas untuk touchscreen). Daripada dulu sampailah sekarang memang no 'wow' factor pun (sememangnya dipersetujui penggemar handset Sony Ericsson).~

Symbian S60 3rd Edition
Symbian S60 5th Edition


Tapi baru-baru ni nokia memperkenalkan OS Symbian terbaru yang mereka bangunkan untuk pasaran 'mid-range' (sasaran golongan pertengahan) iaitu Symbian^4 . Syot dibawah menunjukkan homescreen, pop-up menus, widgets, dial pad dalam OS Symbian^4 dan lain-lain lagi...




Menarik...walaupun still nampak boring kalau nak dibandingkan dengan handset yang guna OS Android, Windows atau iPhone (lawa dowh!). At least ada juga peningkatan & pembaharuan. Symbian^4 masih in the beginning of development phase dan masih banyak masa lagi untuk dimajukan sebelum dilancarkan pada 2011 nanti..

Notes : Ada chance boleh lawan iPhone & Android punya OS yang cun-melecun tu ke? kita tunggu dan lihat...... *still love my E72 so much! ♥

3 comments:

mohamadfaiz said...

symbian^4 best tapi aku lagi suka yang guna maemo5..lagi interaktif..xlagging macam symbian 3..boleh buat 30 multitask..tapi katanya symbian^4 pun macam maemo5..still maemo5 lagi cantik..huh

Post-post baru faiz!
Service design header
University aku lagi bagus!

fRaMe+LenSeS said...

;)

H Y D E said...

@mohamadfaiz

maemo5 tu untuk nokia n900 tablet kan...
dah available kat M'sia ke? wah beruntung sedara boleh pkai~

symbian^4 untuk mid-range nokia phone je..kalau high-end phone nt, nokia akan guna OS MeeGo = gabungan Intel + Nokia (maemo)..huhuh